Ce este radioterapia?
Radioterapia utilizează raze X de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Razele X pot afecta și celule sănătoase, dar acestea au capacitatea de a se reface.
Radioterapia face parte din tratamentul multor persoane afectate de cancer. Chimioterapia este administrată uneori în acelaşi timp cu radioterapia.
Modalități de administrare
- Radioterapie externă – din exteriorul corpului folosind aparate cu raze X.
- Radioterapie internă – când cabluri, tuburi sau surse radioactive mici sunt introduse în corpul dumneavoastră; aceasta se numeşte brahiterapie.
- Terapie cu radioizotopi – când primiţi o injecţie, o băutură sau o capsulă.
Când este administrată radioterapia curativă?
Poate fi administrată înainte sau după operaţie.
- Dacă este administrată înainte de operaţie, radioterapia poate să diminueze tumoarea.
- Dacă este administrată după operaţie, va contribui la eliminarea celulelor canceroase rămase.
Cât durează tratamentul?
Majoritatea tratamentelor durează 2–7 săptămâni. Tratamentul este administrat de obicei o dată pe zi, cu pauză în weekend. Așteptați-vă ca fiecare sesiune de tratament să dureze aproximativ 10 – 30 de minute.
Tratamentul se administrează în fracțiuni pentru a produce mai puține efecte nocive asupra celulelor sănătoase, resimțite sub forma unor efecte secundare.
Care sunt efectele secundare?
Efectele secundare – tipologia și intensitatea lor – depind de la o persoană la alta. Cereți sfatul medicilor pentru gestionarea lor.
Principalele efecte secundare sunt:
- Oboseala (în timpul tratamentului şi o perioadă după acesta)
- Senzaţia de greaţă (apare mai des dacă tratamentul se face în zona abdominală)
- Pierderea poftei de mâncare
- Afectarea pielii (înroșire, inflamare, mâncărimi)
- Căderea părului (numai dacă tratamentul se aplică într-o zonă unde creşte păr)
- Scăderea numărului de globule roșii/albe
- Diaree (dacă tratamentul se aplică în zona abdominală)
- Urinat frecvent (dacă faceţi tratament în apropierea vezicii urinare)
- Inflamarea gurii (dacă primiți tratament în zona capului și gâtului)
Când este administrată radioterapia ca tratament paliativ?
Radioterapia poate fi administrată pentru atenuarea simptomelor atunci când cancerul nu poate fi vindecat. Sunt administrate doze mai scăzute decât pentru tratamentul curativ, de obicei pe o perioadă mai scurtă sau în cadrul unui singur tratament.
Unde este administrat tratamentul?
Veţi primi tratamentul într-un departament de radioterapie din cadrul unui spital specializat. De regulă, veţi primi tratamentul în ambulatoriu. Dacă nu vă simţiţi bine sau primiţi chimioterapie în acelaşi timp, poate fi necesar să vă internaţi în spital. De asemenea, dacă aveți nevoie de radioterapie internă sau terapie cu izotopi, este posibil să rămâneţi în spital timp de câteva zile.
În ce constă pregătirea pentru radioterapie?
- Simularea radiațiilor. În timpul simulării, echipa de radioterapie vă ajută să găsiți o poziție confortabilă, pentru că este foarte important să nu vă mișcați în timpul tratamentului. Pentru a face acest lucru, vă veți întinde pe același tip de masă folosită în timpul radioterapiei. Echipa de radioterapie va marca zona corpului care va primi radiația (marcaj temporar cu un marker sau mici tatuaje).
- Planificarea scanărilor. Echipa de radioterapie realizează o examinare CT pentru a determina zona corpului dumneavoastră care urmează să fie tratată.
- Echipa decide ce tip de radiație va folosi și la ce intensitate (în funcție de tipul și stadiul cancerului, starea dumneavoastră generală de sănătate și obiectivul tratamentului)
Cum decurge ședința de radioterapie?
Radioterapia cu fascicul extern se realizează de obicei folosind un accelerator liniar – o mașină care direcționează fascicule de radiații cu energie mare în corpul dumneavoastră.
În timp ce stați întins pe o masă (în poziția determinată în timpul sesiunii de simulare a radiațiilor), acceleratorul liniar se mișcă în jurul dumneavoastră pentru a emite radiații din mai multe unghiuri. Aparatul este zgomotos.
Acceleratorul liniar poate fi ajustat pentru situația dumneavoastră particulară, astfel încât să ofere doza precisă de radiație pe care a prescris-o medicul.
În timpul tratamentului respirați normal. Pentru unii pacienți cu cancer pulmonar sau de sân, s-ar putea să li se solicite să-și țină respirația o perioadă de timp. Nu ar trebui să simțiți dureri în timpul sesiunii de radioterapie.
Echipa de radioterapie rămâne în apropiere într-o cameră cu conexiune video și audio, astfel încât să puteți comunica. Dacă vă simțiți inconfortabil, spuneți acest lucru
Surse:
https://www.macmillan.org.uk/
https://www.mayoclinic.org/t