De ce ai nevoie de un navigator de pacienți când intri în labirintul sistemului medical?

Confuzie, panica, dezorientare, blocaj.

Emotii pe care le resimtim aflati intr-o masina care parcurge drumul “cunoscut pentru ca e cel mai scurt” si suntem deturnati de un blocaj accidental.  Fie in postura de sofer sau in cea de pasager, cautam cu ochii plini de speranta cea mai apropiata  straduta de iesire indicata pe ecranul navigatorului GPS si ne lasam incurajati de vocea care repeta “redirectionare traseu” pentru a fi repusi pe calea catre destinatia noastra.

Dar unde este GPS-ul care poate “redirectiona traseul” unui om, care devine pacient printr-un accident al sortii numit diagnostic de cancer, prin labirintul intortocheat al sistemului medical, presarat cu intersectii fara marcaj, intoarceri in cercuri vicioase si carari alunecoase?

Raspunsul este dat de navigatia de pacienti, o profesie aflata in stadiu embrionic care raspunde nevoii pacientilor si familiilor acestora de a fi ghidati activ si insotiti in lupta cu cancerul si alte boli cronice severe.

Rolul navigatorului de pacienti este definit pentru a asigura suportul si asistenta non-medicala de care pacientii si familiile acestora au nevoie pe parcursul luptei cu boala pentru a trece mai usor peste obstacolele fizice si emotionale si pentru a se asigura de continuitatea ingrijirii in ritmul si timpul impus de evolutia fiecarui pacient. Navigatorul de pacienti este interlocutorul care asculta temerile si raspunde  intrebarilor pacientului care se confrunta cu diagnosticul de boala cronica severa, oferind informatiile in asa fel incat sa incurajeze implicarea pacientului in planul sau de lupta impotriva bolii.

Navigatorul de pacienti este cel care descopera, in conversatia cu pacientii, motivele acestora de stress, dezorientare sau confuzie si intervine oferindu-le grija, confortul emotional si consilierea de care au nevoie pentru a trece mai usor peste obstacole si pentru a-si continua viata mai imputerniciti in fata provocarilor legate de sanatate.

Ingrijirea medicala continua impusa planul de tratament si monitorizare a unui pacient diagnosticat cu o boala cronica severa inseamna accesarea multipla de servicii medicale, mai mult sau mai putin complexe, oferite de medici specializati in domenii diverse si practicate in clinici aflate in locatii diferite. De aceea, rolul critic al unui navigator de pacienti este sa contribuie la eforturile echipei medicale din care face parte, facilitand conectarea, colaborarea, coordonarea si implicarea pacientilor si familiilor acestora in planul asumat de lupta impotriva bolii.

Implicarea unui navigator în traseul pacientului diagnosticat cu boală cronică severă și viața familiei acestuia înseamnă, fără a se rezuma adesea doar la elemente precum:

Sănătate

Boli precum cancerul implică accesarea multipla de servicii medicale, mai mult sau mai putin complexe, oferite de medici specializati in domenii diverse si practicate in clinici aflate in locatii diferite, iar coordonarea planului de tratament și comunicarea în cadrul acestei echipe sunt susținute activ de navigator.

Financiar

Navigația a avut încă de la începutul său o componentă socială, în România propunând frecvent soluții financiare ce salvează nu doar resursele pacientului, ci și timpul acestuia într-o luptă frecvent contra cronometru

Fizic

Navigatorul însoțește pacientul frecvent în deplasările acestuia în clinicile și spitalele unde acesta are nevoie.

Educațional

Multiplele proceduri și protocoale medicale,  comunicarea limitată ca timp și specializată, informația absentă sau ascunsă într-o mare de suprainformare dificil de analizat – toate acestea sunt clarificate cu sprijinul navigatorului și traduse concret după nevoile individuale ale pacientului.