Moleculă nouă: ALY101

Cercetătorii de la Universitatea California, Irvine și Institutul de tehnologie Italian au dezvoltat o nouă moleculă, ALY101, ce prezintă indicatori optimiști în tratamentul mai multor tipuri de cancer și al unei tumori specifice - melanomul.   https://www.ucihealth.org/news/2022/04/uci-researchers-discover-promising-new-molecule-for-cancer-therapy

Studiu nou pentru Vaxinia

Tratamentul împotriva cancerului cu un virus, denumit Vaxinia, a avut rezultate pozitive în testele de până în prezent, astfel că în prezent a fost inițiat un studiu pe pacienți umani aflați în stadii avansate ale bolii. Studiul este condus de City of Hope, un institut de cercetare din SUA, în colaborare cu Imugene, o companie biotech din Australia.

Methaderin și combaterea cancerului

Yibin Kang a cercetat de mai bine de 15 ani o genă mai puțin cunoscută, denumită MTDH (metadherin), descoperind două aspecte extreme de importante: 1. este o genă ce apare în toate tipurile de cancer, inclusiv cele majore (de sân, plămân, ficat, colon, prospata etc) și 2. este o genă care nu este esențială activității normale, sănătoase a celulelor normale, putând fi eliminată fără a produce niciun efect secundar nociv.

Tratament nou cu nivolumab și ipilimumab

Un nou tratament, implicând o combinație imunoterapeutică de nivolumab și ipilimumab, aflat deja în faza a treia de teste, pare să funcționeze mai bine pentru pacienții cu cancer la gât sau la cap, prelungind viața cu mai mult decât ar face-o chemoterapia și fără a avea efectele acesteia asupra organismului. Mai multe în hyperlink.

Planul Național de combaterea a cancerului

În luna ianuarie a acestui an (2022) a fost lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Planul propune un accent crescut pe Prevenție și depistare timpurie și setează, printre altele, apariția în 2024 a unui Registru Național de Cancer care să centralizeze situația la nivel național.