Noi statistici privind incidența cancerului colorectal funcție de vârstă
Conform unui studiu dat recent publicității în CA: A Cancer Journal for Clinicians (American Cancer Society), vârsta medie la care persoanele sunt diagnosticate cu cancer colorectal a scăzut până la 66, în 2016 (de la 72, în 1989).
Principalele aspecte din studiul respectiv, astfel cum au fost identificate și preluate de Jacqueline Howard (CNN), sunt:
• Jumătate dintre persoanele nou diagnosticate cu cancer colorectal au vârsta mai mică de 66 de ani.
• Dacă numărul celor peste 65 de ani nou diagnosticați cu această boală este în scădere, a crescut numărul adulților tineri (până în 50 de ani) diagnosticați cu cancer colorectal (de la mijlocul anilor 1990).
• Din 2012 până în 2016, rata de incidență în această din urmă grupă de vârstă a crescut cu 2,2% anual. Nu se cunoaște cauza acestei evoluții. Au fost găsite tumori atât în colon, cât și în rect.
• În rândul adulților cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani, cercetătorii au descoperit că incidența cancerului colorectal a scăzut în anii 2000, apoi a crescut cu 1% anual între 2011 și 2016.
• În rândul adulților cu vârsta de 65 de ani și peste, studiul a constatat că o scădere rapidă a incidenței cancerului colorectal, care a persistat în anii 2000; ratele de incidență au scăzut cu 3,3% anual în perioada 2011-2016. Unul dintre motivele pentru această evoluție ar fi creșterea interesului pentru screening.
• Una dintre cauzele majore ale cancerului colorectal este dieta deficitară. Este posibil ca și medicamentele (precum antibioticele) să aibă o influență negativă.
• În perioada 2008-2017 rata de deces prin cancer colorectal a scăzut cu 3% anual la adulții de 65 de ani și peste această vârstă, și cu 0,6% anual la adulții cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Rata de deces a crescut cu 1,3% pe an la adulții care încă nu au împlinit 50 de ani.
• Persistă „disparități izbitoare” în funcție de rasă și poziție geografică: ratele de mortalitate în rândul nativilor din Alaska sunt de aproape trei ori mai mari decât cele din rândul populației albe și aproximativ de două ori mai mari față de cele din rândul rasei negroide.
• În ceea ce privește incidența, în perioada 2012 – 2016, ratele au variat de la 30 de cazuri la 100.000 de persoane în rândul populației din Asia – Pacific, la 38,6 – populația albă, 45,7 – populația negroidă și 89 – nativii din Alaska.
Concluzii

Deși au existat unele limitări în cercetare (oamenii de știință nu au putut determina exact de la anumite grupe de vârstă ce au apărut scăderi sau creșteri în incidența cancerului colorectal), cercetătorii au reușit să facă unele estimări. Ei au preconizat că vor surveni aproximativ 53.200 de decese de cancer colorectal în 2020, din care un procent estimat de 7% (sau 3.640 de decese) la adulți cu vârste sub 50 de ani.
Se estimează, de asemenea, că vor fi diagnosticate 147.950 cazuri de cancer colorectal în SUA în acest an, din care aproximativ 12% (sau 17.930 de cazuri) vor fi diagnosticate la adulți cu vârsta sub 50 de ani.
Există diferite opinii cu privire la vârsta la care ar trebui început screeningul cancerului de colon și rect, iar studiul poate constitui un argument pentru începerea înainte de vârsta de 50 de ani și o atenționare pentru medici pentru monitorizarea pacienților din această categorie de vârstă și care prezintă simptome de cancer colorectal.
De altfel, American Cancer Society și-a actualizat în 2018 recomandările de depistare a cancerului colorectal, astfel încât screeningul pentru cancerul colorectal să fie început nu de la 50 (cum recomandase anterior), ci de la 45 de ani. Alte organizații de sănătate din Statele Unite, cum ar fi US Preventive Services Task Force, recomandă încă screeningul de rutină pentru cancerul colorectal începând cu vârsta de 50 de ani.
Noul raport demonstrează că creșterea cancerului colorectal în rândul adulților mai tineri este un fapt și este de așteptat ca trendul de scădere a vârstei la care apare cancerul colorectal să continue.
Este important pentru adulții cu vârsta sub 50 de ani să fie conștienți de această creștere a ratei cancerului colorectal în segmentul lor de vârstă și să discute cu medicii dacă au întrebări sau au observat vreunul cu privire la semne sau simptome ale cancerului colorectal (sânge în scaun însoțit de alte simptome nespecifice: dureri abdominale, constipație și diaree).
Sursa: https://edition.cnn.com/2020/03/05/health/colorectal-cancer-statistics-2020-report/index.html
Sursa foto 1: https://www.freepik.com/free-photos-vectors/data