Povestea lui Richard Braun
Faceți cunoștință cu Richard Braun. Are o viață activă și poate parcurge zeci de kilometri cu bicicleta. Nu s-ar spune, dar Richard s-a luptat cu un cancer de prostată pe care l-a învins după ce a căutat și identificat terapia potrivită cu stadiul bolii sale și stilul său activ de viață, la care nu a vrut să renunțe.
Diagnosticul
Richard, tehnician în domeniul telecomunicațiilor, a fost diagnosticat cu cancer de prostată în 2012, la vârsta de 58 de ani. Provine dintr-o familie cu istoric de cancer de prostată.
În 2010 compania la care lucra a început să ofere angajaților o testare anuală gratuită PSA (antigen specific prostatic). La primul test a avut o valoare de 1.8, care nu era îngrijorătoare, dar în 2 ani a ajuns la 10.7. Biopsia a arătat că este vorba despre cancer de prostată.
Identificarea tratamentului adecvat
Chirurgul oncolog a recomandat ca în interval de 3-4 luni Richard să fie supus unei intervenții chirurgicale asistată robotic, dar i-a sugerat și obținerea unei păreri de la alt doctor, în vederea identificării unui tratament alternativ cu radiații.
Cum cancerul nu se extinsese dincolo de prostată, Richard nu s-a grăbit și s-a documentat temeinic despre toate opțiunile de tratament posibile și efectele adverse asociate. Una dintre modalitățile în care a făcut acest lucru a fost prin alăturarea la un grup de sprijin, unde s-a interesat despre tratamentul urmat de alți pacienți și efectele adverse experimentate.
Richard căuta un tratament care să-i permită să ducă o viață cât mai aproape de normal (ceea ce pentru el însemna mișcare în aer liber) și să aibă cât mai puține efecte adverse (Richard era îngrijorat de riscul de incontinență urinară, ca efect advers al unui tratament).
De la un fost coleg a aflat pentru prima dată despre terapia cu protoni. A încercat să afle cât mai multe despre aceasta, a contactat mai mulți supraviețuitori care urmaseră acest gen de tratament și a vizitat un centru în care se realiza terapie cu protoni.
Terapia cu protoni este cea mai avansată metodă tehnologică disponibilă de tratare cu radiații a tumorilor canceroase. Modul în care protonii interacționează în corpul uman face ca aceștia furnizeze doze de radiații curative, fără a afecta țesuturi și organe sănătoase, ceea ce duce la mai puține complicații și efecte secundare decât radioterapia standard.
Atât radioterapia standard, cât și terapia cu protoni funcționează pe același principiu de deteriorare a ADN-ului celular (radiația destructurează ADN-ul și, implicit, capacitatea de divizare sau proliferare a celulelor; capacitatea unei celule canceroase de a repara leziuni moleculare este frecvent inferioară celulelor sănătoase).
Avantajul major al tratamentului cu protoni față de radioterapia standard este acela că protonii depun majoritatea dozei de radiație direct în tumoră. Astfel, țesuturile și organele sănătoase primesc mai puține radiații inutile și se reduc complicațiile nedorite/efectele secundare.
Radioterapia, în schimb, utilizează raze X care eliberează mare parte a dozei de radiație imediat după intrarea în corp, în timp ce călătoresc spre tumoare. Spre deosebire de protoni, după depunerea dozei de radiație în tumoră, razele X continuă să călătorească prin corp până la ieșirea prin cealaltă parte, ceea ce duce la expunerea țesuturilor și organelor sănătoase la radiații inutile.
Mesajul lui Richard
Deși o fire rezervată, Richard își dorește să împărtășească celorlalți pacienți următoarele sfaturi:
• Oricine ar trebui să se implice activ în identificarea celui mai potrivit tratament pentru persoana sa. „Este sănătatea ta, este viața ta, este alegerea ta”, spune Richard. În procesul de explorare a opțiunilor, oamenii ar trebui să se gândească și la viața pe care și-o doresc după tratament (de pildă, ar trebui avut în vedere că unele tratamente provoacă ulterior incontinență urinară).
• Deși medicul curant are intenții bune, bolnavul ar trebui să solicite și o altă opinie medicală cu privire la tratamentul adecvat pentru el.
• Este util ca, înainte de a alege tratamentul, bolnavul să afle și părerea pacienților
supuși la diverse terapii cu privire la efectele acestora.
• Comunicarea cu alți pacienți poate face bolnavul să simtă că face parte dintr-o comunitate și nu este singur (pentru Richard, de pildă, a contat mult faptul că la SCCA Proton Therapy i-au fost create condițiile necesare pentru a comunica cu alți pacienți, atât în cadrul, cât și în afara centrului).
Efectuarea tratamentului. Rezultate
În aprilie 2013 Richard a început tratamentul cu protoni la cel mai apropiat centru de specialitate, în Seattle (SCCA Proton Therapy Center); era important ca distanța față de casă să nu fie foarte mare, întrucât cheltuielile de transport nu erau decontabile. Centrul era recent deschis, Richard fiind doar a 9-a persoană care a fost supusă la tratament.
Pentru că era relativ aproape de casă, Richard a putut avea o viață cât de cât normală, ducându-se și la serviciu de 5 ori pe săptămână (dacă ar fi fost operat sau ar fi urmat tratamentul cu radiații convenționale, 3 luni nu ar fi putut ajunge la serviciu și nici nu ar fi putut continua să facă drumeții, să meargă cu bicicleta și să schieze).
Terapia cu protoni nu a avut efecte adverse. Mai mult, Richard a reușit să ajungă pe bicicletă la ultima ședință de terapie (iunie 2013), parcurgând o distanță de 32 km de acasă, fără consecințe negative.
În 2017 nivelul PSA era cu mult mai scăzut, iar în cadrul evenimentului „De la Seattle la Portland” Richard a reușit să facă o cursă de 326 km cu bicicleta într-o singură zi.