Cancerul pulmonar este una din  cele mai frecvente malignitati, afecteaza persoanele intre 60 si 70 ani dar in ultima decada varsta de diagnostic scade adesea sub 60 ani.

Este una dintre malignitatile care evolueaza mult timp asimptomatic, astfel ca majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate. Evolutia naturala in absenta tratamentului este rapida. Supravietuirea la 5 ani este mica. Diagnosticarea precoce este singura solutie in care putem vorbi de vindecare. La pacientii diagnosticati cu tumori sub un centimetru, rata de vindecare este peste 90%

Dintre factorii de risc fumatul este cel mai prezent, atat cel activ cat si cel pasiv. Din 10 persoane cu cancer bronho-pulmonar, 9 sunt fumatori. Riscul de a dezvolta un cancer pulmonar  la un fumator depinde de numarul de ani de expunere la fumul de tutun, tipul de tigari fumate, numarul de tigari pe zi, astfel ca riscul de a dezvolta cancer pulmonar al unui fumator este de 25 ori mai mare fata de cel al unui nefumator. Renuntarea la fumat scade acest risc dar nu ajunge niciodata cat al unui nefumator.

Expunerea la poluanti in mediul de viata, sau din cel profesional are un rol in etiologia acestui cancer. Agentii rezultati din arderile carburantilor, a carbunelui, mediul de lucru cu otel, aszbest, nichel, crom, beriliu, praf de lemn, vapori de sudura, radiatii pot constitui factori de risc. Radioactivitatea crescuta din peretii anumitor locuinte poate fi factor de risc pentru cancerul pulmonar. Tratamentele cu radiatii in zona toracelui pentru alte cancere pot fi factori de risc.

Unele afectiuni pulmonare cronice precum fibrozele pulmonare vechi, BPOC pot fi considerate alti factori de risc. O persoana cu istoric familial de cancer pulmonar are un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala.

Evolutia naturala incepe in orice zona a parenchimului pulmonar, tumora creste din aproape in aproape, invadeaza rapid vasele de sange si caile limfatice. In functie de locul unde apare initial invadeaza pleura, bronhiile, traheea, peretele toracic, structurile peretelui toracic. Primul loc de diseminare sunt ganglionii din hilul pulmonar apoi cei din mediastin. Celulele tumorale au rapid acces la vasele de sange si se pot raspandi in alte organe la distanta determinand aparitia metastazelor: in plamanul contralateral, in ficat, la nivel cerebral, in suprarenale, si in ganglioni limfatici la distanta.

Cancerul bronho-pulmonar are initial o evolutie asimptomatica. Cand formatiunea tumorala devide mai mare incep sa apara simptome nespecifice precum starea de oboseala, astenia fizica, scaderea apetitului, scadere ponderala  Apoi incep sa apara simptome respiratorii precum tusea initial seaca, ulterior posibil productiva, cu expectoratie, durerile toracice, senzatia de lipsa de aer, obseala la mers sau la urcatul scarilor, raguseala. La un fumator frecvent apare modificarea tusei.

Anumite simptome sunt legate de locul unde este situata tumora. De exemplu, tumorile din varful pulmonului pot determina dureri la nivelul bratului, caderea pleoapei. Cele situate in zona centrala pot da fenomene compresive asupra vaselor mari care se exprima clinic prin edeme si cianoza la nivelul fetei si gatului.

In cresterea sa masa tumorala poate invada vase de sange cu exteriorizarea la tuse sub forma de hemoptizie. Uneori apar fenomene de suprainfectie a tumorii care determina simptome specifice unei pneumonii, cu febra, stare de rau, expectoratie muco-purulenta.

In unele situatii apar frecvent infectii respiratorii nespecifice sau care se remit partial.

Alte simptome pot aparea pe masura ce boala evolueaza si disemineaza la distanta.

O categorie aparte de simptome sunt incadrate in asanumitele sindroame paraneoplazice. Celulele tumorale au capacitatea de a secreta diverse substante care eliberate in sange conduc la dureri osteoarticulare nespecifice, astenie fizica marcata, uneori modificari cutanate, tromboflebite.

Metastazele cerebrale pot determina aparitia cefaleei, tulburari de echilibru, fenomene de crestere a tensiunii intracraniene (greturi, varsaturi, fotofobie) si chiar simptome de tip convulsii, tulburari neuromotorii.

In general pentru oricare dintre simptomele unui cancer pulmonar  pacientul se adreseaza medicului de familie, cu atat mai mult cu cat multe simptome sunt nespecifice.Analizele de sange pot arata o usoara anemie, o crestere a testelor de inflamatie, alte analize apar modificate in situatia in care boala este in stadiu metastatic si afecteaza alte organe. De exemplu modificarile testelor hepatice pot orienta spre o afectare a acestui organ.

Radiografia pulmonara indicata de medicul de familie unui pacient cu simptomatologie respiratorie evidentiaza o opacitate cu margini neregulate,de diferite dimensiuni ce poate ridica suspiciunea unui proces proliferativ. Prezenta acesteia necesita investigatii suplimentare.

Pacientul este indrumat spre un specialist Pneumoftiziologie sau Chirurgie Toracica.

Diagnosticul de cancer bronho-pulmonar necesita confirmarea de malignitate. Aceasta necesita recoltarea de fragment tisular din structura evidentiata imagistic.Bronhoscopia poate pune in evidenta starea arborelui traheo-bronsic si poate recolta fragment tisular pentru examen anatomo-patologic.

Uneori tumora poate fi abordata prin punctie-biopsie transtoracica atunci cand aceasta este situata tangent la peretele thoracic. Mediastinoscopia este o metoda care evalueaza starea mediastinului si poate preleva ganglioni mediastinali. Sunt manevre cu indicatie nu doar in scopul prelevarii de material bioptic cat si pentru evaluarea loco-regionala a ganglionilor, in special in situatii ce necesita stadializare preoperatorie.

Chirurgia video asistata (VATS) este o manevra utila in situatii particulare, in cazul unei tumori inabordabile prin mijloacele anterioare; chirurgia clasica deschisa de asemenea are indicatii particulare.Echografia transbronsica (EBUS) cu biopsie ghidata este o manevra de diagnostic recenta, abordabila in unele situatii, in cazurile in care celelalte investigatii nu sunt concludente.Ca o regula generala, modalitatea de abordare bioptica a unei tumori  bronho-pulmonare necesita echipa multidisciplinara care include specialist pneumolog, chirurg de chirurgie toracica, imagistician si oncolog. Strategia acestei abordari depinde de localizarea tumorii, de prezenta adenopatiilor mediastinale, de comorbiditati si varsta pacientului si nu in ultimul rand de stadializarea imagistica si de decizia tratamentului chirurgical ca posibila abordare initiala.

Evaluarea imagistica se face prin explorare CT standard. Aduce informatii utile de stadializare. Pentru evaluarea mediastinului examinarea RMN poate aduce informatii suplimentare. PET/CT este utila in special pentru evaluarea preoperatorie, pentru a determina eventuale micrometastaze ce nu sunt remarcate la evaluarea standard.

Examenul anatomo-patologic imparte cancerul pulmonar in doua mari categorii: microcelular (cancerul bronho-pulmonar cu celule mici SCLC) si non-microcelular (NSCLC). Acesta clasificare mare este necesara deoarece abordarea terapeutica este foarte diferita. Cancerul pulmonar cu celule mici este considerata o boala diseminata de la inceput si de aceea tratamentul sistemic este prioritar in timp ce cancerul nonmicrocelular (aici intra cancerele scuamoase, adenocarcinoamele, carcinoamele cu celule mari sau forme mixte) necesita o stadializare stricta inaintea unei abordari terapeutice.

In momentul actual o importanta etapa este diagnosticul imunohistochimic si diagnosticul molecular, genetic.
Descrierea profilului genetic al celulei tumorale aduce informatii necesare abordarii terapeutice, stabilirii prognosticului, in special in cazul stadiilor inoperabile sau recidivelor si aparitiei de metastaze. Determinarea unor gene de tipul: EGFR, ALK, PDL1 sau PD 1, ROS stau la baza algerii terapiei tintite sau imunoterapiei in cancerele inoperabile sau metastatice. Determinarea acestora se face din piesa de biopsie sau in unele situatii din sange. In acest moment abordarea terapeutica a unui cancer pulmonar este personalizata si se face in echipa multidisciplinara.

Cum te ajutăm

Cu siguranță ai experimentat măcar o dată așteptarea de până la câteva săptămâni pentru a putea discuta cu un anumit doctor, doar pentru ca în ziua respectivă să bați din picior alte câteva ore până vei fi reușit să îl întâlnești preț de cel mai probabil doar 15 minute.

Concierge-ul Medical este destinat celor care înțeleg ce înseamnă un diagnostic corect obținut încă de la început, medicină la standarde internaționale și necesitatea efectuării pașilor corecți încă de la primele semne ale unei afecțiuni astfel încât căile de tratament să aibă o eficiență de 100%.

Circuitul Pacientului

Clinici și Medici

Harta Placeholder
Harta

Articole Relaționate

Mituri despre cancer

Concepțiile greșite cu privire la cauzele cancerului vă pot face să vă îngrijorați inutil. Înainte de a vă panica, haideți să aruncăm împreună o privire asupra faptelor, cu ajutorul specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA).   Mit: Antiperspirantele sau deodorantele pot cauza cancer de sân. Fapt: Nu există dovezi concludente care să lege...

Terapia Adjuvantă

După intervenția chirurgicală și extragerea tumorii, pentru a reduce riscul recidivei se administrează terapia adjuvantă. Iată câteva repere, furnizate de către specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA), care vă pot ajuta să vă decideți care ar fi cea mai potrivită formă de terapie adjuvantă pentru dumneavoastră: Tratamente utilizate ca terapii adjuvate Chimioterapia...

Prevenirea cancerului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 30-50% din toate cazurile de cancer sunt prevenibile. De altfel, prevenirea este considerată cea mai eficientă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului. Iată factorii de risc pe care ar trebui să-i ocolim pentru a preveni cancerul:   Tutunul La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai...

Impactul diagnosticului de cancer asupra psihicului

Există momente rare, de cotitură, care te însoțesc apoi întreaga viață, chiar și atunci când alte aminitiri din aceiași perioadă sunt de mult stinse. Am avut un astfel de moment în noiembrie, 2018, când doctorul m-a chemat în biroul său să îmi spună căî am fost diagnosticată cu cancer. Întreaga mea...