Este unul din cancerele cu inalta frecventa la barbat, ocupand locul doi ca incidenta. Daca incidenta sa era considerata crescuta la barbatii peste 70 ani, in ultima decada se observa scaderea varstei medii la diagnostic. Astfel ca diagnosticul la un barbat peste 50 ani nu mai este rar, iar varsta medie de incidenta a acestei afectiuni este in jurul a 65 ani. De asemenea, multi barbati sunt diagnosticati in stadii incipiente, asimptomatice si pot avea o evolutie lenta, asimptomatica. In acest caz monitorizarea este singura masura necesara. Cresterea numarului de cazuri diagnosticate in stadii incipiente se datoreaza screening-ului.

Determinarea PSA, o analiza de laborator cu sensibilitate si specificitate mare la orice barbat peste 45 ani si poate fi foarte utila in diagnosticarea acestei afectiuni intr-un stadiu incipient, curabil. De aceea, este considerat unul din cele mai utile teste de screening.

Nu se cunosc factori cauzali foarte specifici, dar se stie cu certitudine ca aparitia  neoplasmului prostatic este dependenta de activitatea testosteronului, hormonul masculin asupra celulelor normale ale prostatei de-a lungul vietii. Cancerul de prostata este considerat unul din cancerele hormono-sensibile, de aceea si tratamentul hormonal este unul din mijloacele cele mai eficiente. Aparitia cancerului de prostata este legata de o cale de semnalizare aberanta ce implica testosteronul si metabolitii acestuia.

Riscul aparitiei cancerului de prostata creste daca un parinte sau un frate au aceasta boala, fiind aproape dublu. Acest risc este legat de factori genetici. Prezenta unor mutatii in linia germinala a genelor BRCA 1 si 2 sporeste riscul dezvoltarii acestei boli. De asemenea, prezenta unor afectiuni genetice familiale, de tipul sindrom Lynch sau prezenta unor aglomerari familiale de cancer mamar, ovarian sau pancreatic sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta in cursul vietii a unui cancer de prostata.

Dintre factorii de risc mai putem enumera: lipsa activitatii fizice, obezitatea, fumatul precum si alimentatia scazuta in legume si bogata in proteine animale.

In ceea ce priveste evolutia naturala, un cancer al prostatei evolueaza local, creste din aproape in aproape, depaseste capsula prostatei si invadeaza organele de vecinatate, precum veziculele seminale, rectul si vezica urinara. De asemenea, disemineaza pe cale limfatica si hematogena, celulele tumorale ajungand in ganglionii limfatici pelvini si apoi in alte grupe ganglionare la distanta. Pe cale hematogena celulele tumorale pot sa se raspandeasca spre alte organe viscerale (ficat, pulmon etc).

Ceea ce este particular pentru evolutia la distanta a unui cancer prostatic este afectarea osoasa ca loc de electie pentru metastazare.

In stadiile incipiente sunt absente. Pe masura ce volumul tumoral creste, marirea globala a prostatei determina fenomene compresive sau invazive asupra organelor vecine (vezica urinara si rectul) ducand la aparitia de simptome precum: mictiuni frecvente atat ziua cat mai ales noaptea, intreruperi ale jetului urinar, senzatie de golire incomplete a vezicii sau fenomen de efort la urinare, durere sau usturime in timpul mictiunilor, nevoia imperioasa de a urina, urini cu sange. Se poate ajunge pana la fenomenul de neputinta de a urina prin obstacol complet sau incontinenta urinara. Alteori apar tulburari ale functiei erectile.

Pe masura ce boala evolueaza pot aparea simptome specifice extensiei la alte organe a bolii, precum durerile osoase, fracturi osoase chiar la miscari usoare, oboseala, astenie fizica, scadere ponderala.

Orice barbat peste 45 ani este recomandabil sa isi determine valoarea de laborator a PSA (antigenul specific al prostatei), analiza ce poate fi recomandata de catre medicul de familie. O valoare fie si usor crescuta sau prezenta unor simptome urinare va conduce la trimiterea pacientului catre medicul specialist urolog.

Prima manevra pe care specialistul urolog o face in scop diagnostic este Tuseul Rectal. Se face cu degetul acoperit de manusa, folosind un lubrefiant. In acest fel se palpeaza prin peretele rectal prostata. TR impreuna cu valoarea PSA sunt mijloace foarte la indemana care pot sugera diagnosticul.

Evaluarea imagistica a prostatei se face cu o sonda ultrasonografica transrectala (Echografia transrectala) si aduce informatii utile asupra prostatei.

Biopsia este singura metoda care confirma un cancer de prostata. Se face cu un ac special, sub ghidaj echografic transrectal.

Fragmentul tisular obtinut este examinat microscopic si se obtine rezultatul histopatologic. Alteori, cand pacientul ajunge in stadii avansate la urolog, cu volum mare tumoral prostatic este necesara o rezectie transrectala de tesut in scop decompresiv, ocazie cu care se obtine si fragment pentru examen microscopic.Majoritatea cancerelor prostatei sunt adenocarcinoame. Caracterizarea histopatologica  a unui cancer prostatic se face cu Scorul Gleason. Acesta variaza intre 1 si 5 si arata gradul de prezenta a celulelor tumorale in fragmentul tumoral. Pentru fiecare pacient se folosesc doua fragmente astfel ca scorul Gleason arata ca o suma a acestora cu valoare maxima 10. Cu cat scorul este mai mare cu atat prognosticul este mai sever.

Dupa stabilirea si confirmarea diagnosticului sunt necesare investigatii pentru a aprecia cat de extinsa este boala. De obicei acestea se fac la indicatia medicului specialist oncolog.

Evaluarea imagistica (examen CT sau RMN) arata marimea tumorii, raporturile cu organele de vecinatate, prezenta sau absenta adenopatiilor loco-regionale precum si eventuale diseminari metastatice, la distanta.

Scanarea osoasa prin scintigrafie este metoda obligatorie in cazul diagnosticului de extensie a bolii.

Folosirea PET CT/PET RMI folosind trasor F18 fluorodeoxiglucoza (FDG) sunt metode utilizate la indicatia medicului specialist oncolog in situatii particulare.

Cum te ajutăm

Cu siguranță ai experimentat măcar o dată așteptarea de până la câteva săptămâni pentru a putea discuta cu un anumit doctor, doar pentru ca în ziua respectivă să bați din picior alte câteva ore până vei fi reușit să îl întâlnești preț de cel mai probabil doar 15 minute.

Concierge-ul Medical este destinat celor care înțeleg ce înseamnă un diagnostic corect obținut încă de la început, medicină la standarde internaționale și necesitatea efectuării pașilor corecți încă de la primele semne ale unei afecțiuni astfel încât căile de tratament să aibă o eficiență de 100%.

Circuitul Pacientului

Clinici și Medici

Harta Placeholder
Harta

Articole Relaționate

Mituri despre cancer

Concepțiile greșite cu privire la cauzele cancerului vă pot face să vă îngrijorați inutil. Înainte de a vă panica, haideți să aruncăm împreună o privire asupra faptelor, cu ajutorul specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA).   Mit: Antiperspirantele sau deodorantele pot cauza cancer de sân. Fapt: Nu există dovezi concludente care să lege...

Terapia Adjuvantă

După intervenția chirurgicală și extragerea tumorii, pentru a reduce riscul recidivei se administrează terapia adjuvantă. Iată câteva repere, furnizate de către specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA), care vă pot ajuta să vă decideți care ar fi cea mai potrivită formă de terapie adjuvantă pentru dumneavoastră: Tratamente utilizate ca terapii adjuvate Chimioterapia...

Prevenirea cancerului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 30-50% din toate cazurile de cancer sunt prevenibile. De altfel, prevenirea este considerată cea mai eficientă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului. Iată factorii de risc pe care ar trebui să-i ocolim pentru a preveni cancerul:   Tutunul La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai...

Impactul diagnosticului de cancer asupra psihicului

Există momente rare, de cotitură, care te însoțesc apoi întreaga viață, chiar și atunci când alte aminitiri din aceiași perioadă sunt de mult stinse. Am avut un astfel de moment în noiembrie, 2018, când doctorul m-a chemat în biroul său să îmi spună căî am fost diagnosticată cu cancer. Întreaga mea...