Asociații de sprijin

Asociațiile/organizațiile destinate sprijinirii bolnavilor de cancer și familiilor acestora pot constitui o resursă prețioasă și un aliat de nădejde în confruntarea cu boala și recuperarea ulterioară.

Varietatea acestora este mare: unele se adresează pacienților cu un anume tip de cancer, altele tuturor bolnavilor de cancer; unele au caracter local, altele-național etc.

Modul în care acestea sunt dispuse să ajute variază, de asemenea, de la o asociație la alta, dar coordonatele principale sunt următoarele:

 • Apărarea/promovarea/asigurarea implementării drepturilor bolnavilor de cancer
 • Schimbarea mentalității societății față de diagnosticul de cancer
 • Informarea și îndrumarea pacienților cu privire la aspectele birocratice ale tratamentelor urmate
 • Educarea populației pentru prevenire, depistare precoce și tratament
 • Oferirea de consiliere juridică
 • Acordarea de ajutor financiar/material/psihologic/emoțional pentru bolnavi și familiile acestora
 • Oferirea de ajutor pentru recuperarea fizică și însușirea de cunoștiințe legate de alimentație (care pot sprijini procesul de recuperare a organismului în timpul și după finalizarea tratamentelor specifice)
 • Organizarea de evenimente pentru pacienți și supraviețuitori ai cancerului, pentru a facilita întâlnirea cu persoane aflate în aceeași situație și a îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții participanților
 • Facilitarea întâlnirii de diverși specialiști (oncologi, radioterapeuti, fizioterapeuți, psihoterapeuți) pentru a aborda în detaliu aspecte legate de tratament si procesul de recuperare ulterior.
 • Acordarea de sprijin pentru reintegrarea socio-profesională a pacienților bolnavi de cancer
 • Sprijinirea cadrelor medicale pentru dezvoltarea serviciilor medicale oncologice, astfel încât să poate fi oferite servicii cât mai complexe şi complete, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)

https://fabc.ro/

A fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică.

FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.
FABC este o federație formată din 26 de asociații care activează pe plan local la nivelul județelor (https://fabc.ro/asociatii-membre/)
Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Asociaţia Little People

https://www.thelittlepeople.ro/ro/

Ajută copiii bolnavi de cancer în mai multe orașe și spitale decât orice alt ONG din România și Republica Moldova.

Prin intermediul activității zilnice a specialiștilor și voluntarilor, 2000 de copiii bolnavi de cancer anual învață să spună Nu Mi-e Frică! în fața bolii.

Asociația M.A.M.E

https://asociatiamame.ro/

Este o organizaţie nonprofit, fondată în aprilie 2009, la iniţiativa Mariei Culescu, un fost bolnav de cancer,

cu scopul de a oferi sprijin pacienţilor diagnosticați cu cancer si alte afecțiuni grave din România, în special copii. Misiunea asociației este aceea de a îmbunătăți permanent calitatea vieții copiilor aflați în diferite situații de risc prin oferirea de suport la nivel emoțional, psihologic, social, educațional și material.

Asociația Oncopacienților PHOENIX

http://aminvinscancerul.ro/descrierea-asociatiei

Asociatia (înființată în 2013)este membra a federatiilor: FABC Romania (Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer),

care ofera anual premii pentru activitatile asociatiei; ECPC BRUXELLES(Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer); APCR Romania ( Alianta Pacientilor Cronici din Romania). In cadrul acestor coalitii Asociatia este membra cu drept de vot si militeaza activ pentru ridicarea ratei supravietuitorilor de cancer din Romania.

Liga Română de Cancer

http://www.romaniancancerleague.org/

Este organizație neguvernamentală care are drept obiective: reducerea incidenței cancerului și a mortalității

datorată cancerului; creșterea ratei de vindecare a cancerului; reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer; îmbunătățirea standardului de viață pentru pacientul oncologic; sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele de prevenire a cancerului; luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacientilor bolnavi de cancer.

Asociația P.A.V.E.L

https://www.asociatiapavel.ro/

Este o organizatie caritabila, nonprofit si nonguvernamentala, înființată în 1996.

Este asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave.Mobilizează coeziunea socială și instituțională pentru apararea drepturilor pacienților bolnavi de cancer și este promotor pentru acțiuni de responsabilizare și empatie socială, comunitară, individuală sau instituțională.Este membra a mai multor federatii, coalitii si aliante nationale si internationale: ICCCPO (CCI), ECPC, SIOPE, PanCare, UICC, HOPE, IAPO, ICISG, ICPCN, BRCC, MASCC, WANGO, Coaliția pentru Cauza Copiilor și Tinerilor cu Cancer (CCCCT), FABC si a APSR.

Asociația de Pacienți RENAȘTEREA

https://fundatiarenasterea.ro/asociatia-de-pacienti/

Asociația depune eforturi pentru a promova depistarea precoce și a îmbunătăți calitatea vieţii persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice sau alte boli cronice.

Asociația oferă servicii de asistenţă şi informaţii pacienţilor, îngrijitorilor şi familiilor acestora şi pune în legătură persoane care se confruntă cu probleme similare.Asociația are ca scop promovarea, organizarea și reprezentarea în țară și străinatate a acțiunilor umanitare destinate protejării și promovării drepturilor și intereselor persoanelor diagnosticate cu cancer, precum și a celor care au afecțiuni cu risc de a degenera în aceste tipuri de cancer sau alte afecțiuni cronice. De asemenea, are ca scop promovarea, organizarea și reprezentarea, în țară și străinatate, a acțiunilor destinate medicinii personalizate, acordării de asistență integrată medicală, psiho-socială și consiliere de specialitate.

A.B.C. – Asociația Bolnavilor de Cancer

https://abc-romania.ro/

Are sedii în Brașov și Suceava. Oferă pacienților și familiilor acestora: terapie complementară; consiliere regim alimentar; consiliere tratament homeopatic;

consilere de specialitate (oncologie); servicii de asistenţă socială şi asistenţă în relaţia cu instituţiile statului din domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale; servicii de monitorizarea glicemiei si a tensiunii arteriale; consiliere in privinta drepturilor si obligatiilor pacientilor-avocat/brosuri; consiliere cu privire la tratamente/protocoale/ghiduri/medicamente-medici/brosuri; consiliere juridică.

Asociația „Clubul Amazoanelor bistrițene”

http://amazoanelebistritene.ro/

Are sediul în Bistrița și a fost infiintata (în 2005) cu scopul de a ajuta material si financiar persoanele diagnosticate cu cancer

mamar sau de col uterin şi de a educa populatia în domeniul prevenţiei, depistării precoce şi tratamentului cancerului si este o asociate caritabila, non-profit, neguvernamentala, apolitica si fara afiliere religioasa, inregistrata in 2005.Asociatia este membra a mai multor federatii: UICC (Uniunea Internationala Contra Cancerului), ECPC (Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer), IAPO (Alianta Internationala a Organizatiilor de Pacienti), si membra a Aliantei pentru Sanatate din Romania.

Asociația OncoHelp Timișoara

https://ro-ro.facebook.com/pg/asociatia.oncohelp/about/?ref=page_internal

Comunitate creată în jurul Centrului de Oncologie OncoHelp pentru oferirea de sprijin, suport și compasiune.

Asociația Împotriva Cancerului Timișoara

https://ro-ro.facebook.com/asociatiaimpotrivacancerului.timisoara

Asigură sprijinirea şi susţinerea post terapeutică a bolnavilor şi aparţinătorilor acestora, promovarea drepturilor fundamentale

ale bolnavilor de cancer şi în principal cel referitor la accesul neângrădit la metodele de prevenţie, tratament şi îngrijire.În prezent în cadrul Asociaţiei se desfăşoară următoarele activităţi: Art terapie; Atelier de creaţie; Psihoterapie de grup; Psihoterapie individuală/ consiliere psihologică.

Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită Giurgiu

https://www.facebook.com/pg/ABCHGiurgiu/about/

Este o asociatie axata pe promovarea atitudinii de sprijin, toleranță și compasiune față de pacienții cu cancer

și afecțiuni hepatice, apărarea drepturilor și intereselor acestora. Reprezinta interesele a peste 2500 de pacienti si apartinatori de pe raza judetului Giurgiu.Asociatia a luat fiinta ca urmare a necesitatii de a asigura consiliere pentru pacienti, de a pune la dispozitia pacientilor informatii despre boala si despre tratamente, de a fi o interfata intre pacient si organele decidente. De asemenea, ABCH Giurgiu realizeaza campanii de informare si sensibilizare pentru comunitatea giurgiuveana in ceea ce priveste hepatita si problematica oncologica.

Asociația Bolnavilor cu Limfoame

http://asociatialimfom.ro/

A fost infiintata in anul 2008 cu sprijinul Societatii Romane de Hematologie si al unor pacienti care au suferit de limfom.

Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunoaste semnele si simptomele, ceea ce ar duce la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp.

Asociația Română împotriva Leucemiei

https://www.aril.ro/

Asociația oferă consiliere personalizată, intermediază legatura cu medicii specializati pe tip de patologie si terapie,

obține a doua sau a treia opinie de la specialistii in problema de rezolvat, oferă consiliere psihologica, coaching, terapie prin arta, informatii nutritionale si de igiena, intalniri cu fostii pacienti.

Asociatia Sofi Roz

http://www.sofiroz.ro/activitati.html

Asociația din Bacău, membră FABC, constituie grupuri de suport pentru sustinerea psihologica a bolnavelor de cancer,

care sa conduca la imbunatatirea recuperarii si calitatii vietii bolnavelor.Asociatia a sprijinit si sprijina material persoanele operate de cancer mamar pentru achizitionarea de proteze mamare.

Asociaţia Română de Cancere Rare – ARCrare

www.arcrareromania.ro

A fost înfiinţată în luna iunie 2011 din dorinţa de a reprezenta persoanele afectate de cancere rare din România, a familiilor lor şi

a specialiştilor implicaţi în diagnosticarea și tratarea lor.Este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică şi independentă, cu beneficiu public, membră a Alianței Naționale pentru Boli Rare din România.

Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită Oltenia

https://www.facebook.com/asociatiaabcho

Societatea Română de Cancer

https://www.facebook.com/Societatea-Romana-de-Cancer-110787705623911/

A fost fondată în 1993 la Cluj Napoca. Misiunea Societatii Romane de Cancer este imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu cancer

din Romania si promovarea importantei preventiei in lupta cu aceasta maladie.

Asociația AMURADIA

https://www.facebook.com/asociatia.amuradia

A fost înființată în 2011 la Brașov. Membri Asociației doresc să se asocieze în scopul de a ajuta bolnavii de cancer,

de a oferi suport psihologic pentru familiile ce au persoane bolnave de cancer şi acţiuni profilactice.

Asociația Împreună pentru Copiii cu Cancer Tg-Mureș

https://www.facebook.com/AsociatiaIPCC/

Scopul asociației, fondată în 2007, este ajutorarea copiilor bolnavi de cancer și leucemie.

Asociatia Romana de Oncologie „Sfanta Ana”

http://www.asociatiadeoncologie.ro/ro/

Asociația din Târgu-Jiu, înființată în 2011, are drept ţel principal promovarea, organizarea şi reprezentarea drepturilor şi

intereselor persoanelor bolnave de cancer şi altor categorii de bolnavi, pentru creşterea calităţii vieţii acestora prin activităţi integrate de tip social, psihologic şi medical. Se adresează bolnavilor si cadrelor medicale de la nivel național.

Asociaţia Parteneri în Progres din Constanţa

http://www.pacientcancer.ro/

A fost înființată în 1999 și are drept scop principal îmbunătaţirea calităţii vieţii persoanelor aflate în dificultate

şi în special al bolnavilor de cancer. Proiectul este finanţat de Fundaţia Bristol Meyer Squibb .