Ce este RMN?

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este un instrument util în investigarea cancerului. Prin utilizarea unui câmp magnetic puternic și a undelor radio (generate de computer) se pot obține detalii despre caracteristicile cantitative și structurale ale organelor și țesuturilor. Prin această metodă neinvazivă și neiradiantă pot fi observate diferențele dintre un țesut bolnav și unul normal.

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară este utilă în special pentru investigarea creierului, coloanei vertebrale, țesutul moale al articulațiilor și interiorul oaselor.

Cum funcționează aparatul RMN?

Majoritatea aparatelor RMN sunt magneți mari, în formă de tub. Când vă aflați în interiorul unei mașini RMN, câmpul magnetic realiniază temporar moleculele de apă din corp. Undele radio determină ca acești atomi aliniați să producă semnale slabe, care sunt utilizate pentru a crea imagini RMN în secțiune transversală. Aparatul RMN poate produce, de asemenea, imagini 3D care pot fi vizualizate din diferite unghiuri.

Când se utilizează substanță de contrast?

În anumite cazuri pacienţilor (cu excepţia celor cu insuficienţă renală avansată) li se poate administra o substanţă de contrast paramagnetică, pentru a caracteriza şi delimita leziunea şi pentru a o putea diferenţia de alte tipuri de patologii.

Riscuri

  • Deoarece RMN-ul folosește magneți puternici, prezența metalului în corp poate fi un pericol pentru siguranța dumneavoastră, pentru că poate fi atras de magnet. Chiar dacă nu se întâmplă acest lucru, obiectele metalice pot denatura imaginea RMN. Înainte de examenul RMN, probabil că veți completa un chestionar care urmărește să identifice dacă aveți dispozitive metalice sau electronice în corp: proteze metalice, supape cardiace artificiale, defibrilator cardiac implantabil, stimulator cardiac, șuruburi, plăci, stenturi, fragmente de metal, dispozitiv intrauterin etc. Unele cerneluri întunecate folosite la tatuaje sau machiajul permanent conțin de asemenea metal.
  • Reacţiile alergice la substanţa de contrast paramagnetică sunt foarte rare.

În ce constă pregătirea pentru examinarea RMN?

  • Înainte de un examen RMN, mâncați normal și continuați să luați medicamentele obișnuite, cu excepția cazului în care vi se recomandă altfel.
  • Vi se va cere să vă îmbrăcați într-un halat și să lăsați deoparte lucruri care ar putea afecta examinarea, cum ar fi: bijuteriile, agrafele, ochelarii de vedere, perucile, proteza dentară, aparatul auditiv, sutienele cu suport metalic etc.
  • Dacă aveți frică de spații închise (claustrofobie), s-ar putea să vi se administreze un medicament care vă va ajuta să vă simțiți somnolent și mai puțin anxios.

La ce vă puteți aștepta?

  • În timpul testului

Aparatul RMN arată ca un tub lung și îngust, care are ambele capete deschise. Vă întindeți pe o masă mobilă care alunecă în interiorul tubului. Un tehnician vă monitorizează dintr-o altă cameră și puteți comunica ca acesta printr-un microfon.

Aparatul RMN creează un câmp magnetic puternic în jurul dumneavoastră, iar undele radio sunt direcționate către corpul dumneavoastră. Procedura este nedureroasă. Nu simțiți câmpul magnetic sau undele radio și nu există părți în mișcare în jurul vostru.

În timpul scanării RMN, partea internă a magnetului produce zgomote. S-ar putea să vi se dea dopuri pentru urechi sau să vi se pună muzică, care să ajute la blocarea zgomotului.

În unele cazuri, un material de contrast, de obicei gadoliniu, va fi injectat printr-o linie intravenoasă (IV) într-o venă în mână sau braț. Materialul de contrast îmbunătățește anumite detalii. Gadolinium cauzează rar reacții alergice.

Un RMN poate dura de la 15 minute la mai mult de o oră. Trebuie să stați nemișcat, pentru a nu estompa imaginile rezultate.

  • După test

Dacă nu ați fost sedat, puteți relua activitățile obișnuite imediat după scanare.

Un medic special în interpretarea RMN-urilor va analiza imaginile din scanarea dvs. și va comunica rezultatele medicului dumneavoastră. Acesta va discuta cu dumneavoastră rezultatul și pașii de parcurs pe viitor.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/
https://www.cancer.gov/
https://www.news-medical.net/life-sciences/NMR-in-Cancer-Research-An-Overview.aspx
https://www.neolife.ro/rmn