Lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului

Dacă luna trecută scriam despre absența unui Plan Național de Combatere a Cancerului, în luna ianuarie a acestui an acesta a fost lansat.

La evenimentul de lansare a participat și președintele României, Klaus Iohannis, girând importanța acestuia.

România aștepta de mult timp un asemenea plan.

Sigur de la fapte la vorbe distanțele pot fi uneori năucitoare, însă faptul că acest plan există la acest moment, în siajul Planului European, este o veste ce permite o doză de optimism.

Planul pune accent pe o strategie de prevenție și de diagnostic precoce, care să permită tratamente încă din primele stadii. Președintele a informat, de asemenea, că începând cu 2023 ar trebui să avem operaționale și programele de screening pentru anumite tipuri de cancer, precum și soluții de îngrijiri paliative.

Registrul Național a fost amânat până în 2024, însă faptul că sunt setate aceste termene este un mic pas înainte.

Simbolic poate, dar și faptul că tot anul acesta, în data de 4 februarie (peste doar 3 zile), România marchează pentru prima oară și Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.

Cităm din declarațiile președintelui de la evenimentul de lansare a Planului Național:

„Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient.

Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer.

Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare.

O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați”

Sunt probabil primii pași, timizi oarecum, către o zonă de normalitate, în care România dezvoltă, pe cadrul european, o strategie pentru o categorie de cetățeni care are tot mai mare nevoie de claritate și de sprijin.