Ficatul filtrează continuu sângele care provine de la tubul digestiv din abdomen, transformând nutrienții și medicamentele absorbite din tractul digestiv în substanțe organice gata de utilizare (ficatul este supranumit „bucataria organismului”. Ficatul îndeplinește multe alte funcții importante, cum ar fi eliminarea toxinelor și a altor produse reziduale chimice din sânge și pregătirea lor pentru excreție. Deoarece tot sângele din corp treacă prin el, ficatul este accesibil pentru celulele canceroase care circulă în fluxul sanguin.
Ficatul poate fi afectat de cancerul hepatic primar (care provine din ficat) sau de cancer care se formează în alte părți ale corpului și apoi se răspândește la ficat (metastazele hepatice). Majoritatea cancerului hepatic este metastatic (secundar), ceea ce înseamnă că a început în altă parte a corpului. Cancerul hepatic primar, care începe în ficat, reprezintă de la câteva procente in unele tari (SUA) până la jumătate din toate cazurile de cancer in alte țări (de ex. țări nedezvoltate). Acest lucru se datorează în principal prevalenței hepatitei, cauzată de virusurile hepatitice, care predispune la cancerul de ficat.
Deoarece ficatul este format din mai multe tipuri diferite de celule, se pot forma mai multe tipuri de tumori. Unele dintre acestea sunt benigne (necanceroase), iar altele sunt canceroase și se pot răspândi în alte părți ale corpului (metastaze). Aceste tumori au cauze diferite și sunt tratate diferit. Perspectiva pentru sănătate sau recuperare depinde de ce tip de tumoră aveți.
Cele mai frecvente tumori benigne ale ficatului includ: hemangiomul, adenomul hepatic (care se poate transforma in cancer hepatic), hiperplazia nodulară focală, chisturi hepatice (care pot fi si ele cancer hepatic), lipomul, fibromul, leiomiomul. Este posibil să fie nevoie să fie îndepărtate chirurgical dacă provoacă durere sau sângerare, sau daca au potential de transformare canceroasa.
Diferitele tipuri de cancer de ficat primar provin din diferitele celule care

alcătuiesc ficatul. Cancerul hepatic primar poate avea o localizare unica în ficat sau poate apare în multe locuri din ficat în același timp. Principalele tipuri de cancer de ficat primar sunt: carcinomul hepatocelular, colangiocarcinomul si hepatoblastomul

1.1.1 Carcinomul hepatocelularColangiocarcinomul (CC), mai frecvent cunoscut sub numele de cancer al căilor biliare, se dezvoltă în canalele biliare mici din ficat (colangiocarcinom intrahepatic). Aceste canale biliare transportă sucul biliar către vezicula biliară pentru a ajuta digestia. CC reprezintă aproximativ 10-20% din totalul cancerelor hepatice. Când cancerul începe în secțiunea canalelor din interiorul ficatului, se numește CC intrahepatic. Când cancerul începe în canalele biliare din afara ficatului, se numește CC extrahepatic.

1.1.3 Hepatoblastomul
Hepatoblastomul este un tip mai rar de cancer la ficat. Se găsește aproape întotdeauna la copii, în special la vârsta sub 3 ani. Cu tratament chirurgie și chimioterapie, perspectivele pentru persoanele cu acest tip de cancer pot fi foarte bune. Când hepatoblastomul este detectat în stadiile incipiente, rata de supraviețuire este de peste 90%.

Din păcate, nu există simptome în primele etape ale cancerului hepatic primar. În stadiile avansate, când apar simptome, acestea pot include disconfort sau durere abdominală, îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter sclero-tegumentar), scaune albe, greaţă, vărsături, vânătăi sau sângerări ce apar cu ușurință, slăbiciune, oboseală, scădere ponderală marcată

Pacientul se prezinta de regula pentru o ecografie de control, aflandu-se cel mai frecvent in evidenta cu diferite boli hepatice (hepatita cronica, ciroza, etc), care depisteaza unul sau mai multi noduli in ficat.
Analizelor de laborator pot releva prezenta markerilor tumorali crescuti.

Computerul tomograf și/sau rezonanța magnetică nucleară cu substanță de contrast stabilește de regula diagnosticul de certitudine. In cazurile rare de dubiu diagnostic se apelează la biopsie din tumora hepatica.
Specialiștii implicați in aceste cazuri sunt gastroenterologi, radiologi, chirurgi și oncologi.

Modalități imagistice includ ecografia, tomografia computerizată (CT) și rezonanță magnetică (RMN) cu substanță de contrast.

Majoritatea CC apar în regiunea hilului ficatului (unde se afla calea biliară principală, alături de vena porta și artera hepatica) și sunt adesea asociate cu obstrucție a canalului biliar (icter). In aceste situații se recomanda completarea investigatiilor cu colangiopancreatografia cu rezonanță magnetică și chiar colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) (care poate rezolva si obstacolul biliar prin plasarea de stenturi).

Markerii tumorali, substanțele chimice care se găsesc uneori în sângele persoanelor cu cancer, pot fi de ajutor în diagnosticarea și monitorizarea cancerului hepatic. În majoritatea cazurilor de HCC și hepatoblastom se găsesc niveluri ridicate de alfa-fetoproteină (AFP) în sânge, iar in CC – de carbohidrat 19-9 (CA 19-9) și antigen carcinoembrionar (CEA). Acești markeri tumorali se găsesc în cancerele hepatice primare, precum și în alte tipuri de cancer și alte tulburări de tip inflamații cronice.

Cum te ajutăm

Cu siguranță ai experimentat măcar o dată așteptarea de până la câteva săptămâni pentru a putea discuta cu un anumit doctor, doar pentru ca în ziua respectivă să bați din picior alte câteva ore până vei fi reușit să îl întâlnești preț de cel mai probabil doar 15 minute.

Concierge-ul Medical este destinat celor care înțeleg ce înseamnă un diagnostic corect obținut încă de la început, medicină la standarde internaționale și necesitatea efectuării pașilor corecți încă de la primele semne ale unei afecțiuni astfel încât căile de tratament să aibă o eficiență de 100%.

Circuitul Pacientului

Clinici și Medici

Harta Placeholder
Harta

Articole Relaționate

Mituri despre cancer

Concepțiile greșite cu privire la cauzele cancerului vă pot face să vă îngrijorați inutil. Înainte de a vă panica, haideți să aruncăm împreună o privire asupra faptelor, cu ajutorul specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA).   Mit: Antiperspirantele sau deodorantele pot cauza cancer de sân. Fapt: Nu există dovezi concludente care să lege...

Terapia Adjuvantă

După intervenția chirurgicală și extragerea tumorii, pentru a reduce riscul recidivei se administrează terapia adjuvantă. Iată câteva repere, furnizate de către specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA), care vă pot ajuta să vă decideți care ar fi cea mai potrivită formă de terapie adjuvantă pentru dumneavoastră: Tratamente utilizate ca terapii adjuvate Chimioterapia...

Prevenirea cancerului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 30-50% din toate cazurile de cancer sunt prevenibile. De altfel, prevenirea este considerată cea mai eficientă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului. Iată factorii de risc pe care ar trebui să-i ocolim pentru a preveni cancerul:   Tutunul La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai...

Impactul diagnosticului de cancer asupra psihicului

Există momente rare, de cotitură, care te însoțesc apoi întreaga viață, chiar și atunci când alte aminitiri din aceiași perioadă sunt de mult stinse. Am avut un astfel de moment în noiembrie, 2018, când doctorul m-a chemat în biroul său să îmi spună căî am fost diagnosticată cu cancer. Întreaga mea...