Ce este CT?
O tomografie computerizată (CT) combină o serie de imagini cu raze X, luate din diferite unghiuri din jurul corpului dumneavoastră și, prin procesarea efectuată de computer, creează imagini în secțiune transversală (felii) ale oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor moi din interiorul corpului. Imaginile cu scanare CT oferă informații mai detaliate decât radiografia simplă.
Este util în diagnosticarea cancerului (printre altele).
Unde se realizează și cât durează?
Puteți face o scanare CT într-un spital sau într-un centru ambulatoriu. Scanările CT sunt nedureroase și durează doar câteva minute. Întregul proces durează de obicei aproximativ 30 de minute.
În ce constă pregătirea pentru CT?
În funcție de partea corpului acre este scanată, vi se va solicita:
- să scoateți fie toate, fie o parte dintre haine și să purtați un halat furnizat de către clinică
- să îndepărtați obiectele metalice (exemple: curele, bijuterii, proteze, ochelari etc) care ar putea să interfereze cu rezultatele CT.
- să nu mâncați sau să beți câteva ore înainte de scanare.
Cum se realizează?
- Înainte de CT
- Pentru o mai bună imagine, este posibil să aveți nevoie de un CT efectuat cu substanță de contrast; aceasta blochează razele X, apare cu alb pe imagini și poate ajuta la accentuarea vaselor de sânge, a intestinelor sau a altor structuri.
Substanța de contrast se introduce:
– pe gură (dacă esofagul sau stomacul este scanat, poate fi necesar să înghițiți un lichid care conține material de contrast sub forma unei băuturi care poate avea un gust neplăcut);
– prin injectare (printr-o venă în braț, pentru a vă ajuta vezica biliară, tractul urinar, ficatul sau vasele de sânge să iasă în evidență pe imagini); în timpul injecției este posibil să simțiți căldură sau gust metalic în gură;
– prin clismă (un material de contrast poate fi introdus în rect pentru a ajuta la vizualizarea intestinelor); această procedură vă poate face să vă simțiți inconfortabil.
- Când sunteți gata, tehnicianul vă va duce în camera de scanare. Mașina de scanare CT are forma unei gogoașe.
- Spuneți personalului dacă vă simțiți anxioși sau claustrofobi cu privire la efectuarea unei scanări.
- Vă așezați culcat pe spate pe un suport care urmează să alunece prin mijlocul aparatului.
- După ce vă aflați în poziția corectă, tehnicianul părăsește sala și se deplasează în camera de control, de unde vă poate observa printr-o fereastră. Puteți comunica prin interfon.
În timpul scanării
- Masa îngustă pe care sunteți așezat alunecă încet înainte și înapoi prin orificiul scanerului. Mașina face poze în timp ce treceți prin ea.
- Scanarea este nedureroasă, dar poate fi incomodă, deoarece trebuie să stați nemișcat. Spuneți tehnicianului dacă vă simțiți rigid și trebuie să vă deplasați.
- Veți auzi un zgomot din aparat.
- Tehnicianul vă poate solicita să vă mențineți respirația uneori.
După CT
- Când s-a terminat scanarea, tehnicianul revine în cameră și coboară masa, astfel încât să vă puteți ridica.
- Rămâneți în secție aproximativ 15-30 de minute dacă ați făcut o injecție cu substanță de contrast, pentru a interveni promt dacă aveți reacții adverse (ceea ce se întâmplă rar).
- Puteți relua activitățile obișnuite și puteți mânca și bea.
- Vi se va spune să beți multe lichide pentru a vă ajuta rinichii să îndepărteze materialul de contrast din corp.
- Imaginile CT sunt stocate ca fișiere de date electronice. Un radiolog le interpretează și trimite un raport medicului dumneavoastră.
Care sunt riscurile?
- Substanța de contrast poate provoca probleme medicale sau reacții alergice (erupție, mâncărime). Rar, reacțiile adverse pot fi grave. Spuneți medicului dacă ați avut vreodată o reacție la substanța de contrast.
- S-ar putea să aveți o mică vânătăi în jurul zonei în care a fost pus acul pentru introducerea substanței de contrast.
- Există riscul ca substanța de contrast să se scurgă în afara venei. Acest lucru poate provoca umflarea brațului și durere, dar se întâmplă rar.
- Există un risc redus ca substanța de contrast să vă afecteze rinichii. Radiologul verifică rezultatele testelor de sânge cele mai recente înainte de scanare pentru a se asigura că rinichii dumneavoastră funcționează bine.
- Expunerea la radiații în timpul unei examinări CT poate crește ușor riscul de a dezvolta cancer în viitor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru vă îngrijorează.
- Femeilor însărcinate ar trebui să li se facă scanări CT doar în situații de urgență.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.cancerresearchuk.org/