Mituri despre cancer

Concepțiile greșite cu privire la cauzele cancerului vă pot face să vă îngrijorați inutil. Înainte de a vă panica, haideți să aruncăm împreună o privire asupra faptelor, cu ajutorul specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA).

 

Mit: Antiperspirantele sau deodorantele pot cauza cancer de sân.

Fapt: Nu există dovezi concludente care să lege utilizarea antiperspirantelor sau a deodorantelor de cancerul de sân, potrivit Institutului Național al Cancerului (SUA).

Unele rapoarte au sugerat că aceste produse conțin substanțe nocive, cum ar fi compuși de aluminiu și parabeni, care pot fi absorbiți prin piele sau pot intra în corp prin intermediul tăieturilor cauzate de ras la subraț.

Cu toate acestea, niciun studiu clinic nu a dat încă un răspuns definitiv la întrebarea dacă aceste produse cauzează cancer de sân, iar dovezile de până acum sugerează că nu ar fi cazul.

Dacă sunteți în continuare îngrijorat de faptul că antiperspirantul sau deodorantul vă poate crește riscul de cancer, alegeți produse care nu conțin substanțele chimice care vă îngrijorează.

 

Mit: Containerele și ambalajele din plastic pentru utilizare în cuptorul cu microunde eliberează în alimente substanțe dăunătoare, provocatoare de cancer

Fapt: Containerele și ambalajele din plastic care sunt marcate ca sigure pentru utilizare în cuptorul cu microunde nu prezintă riscuri. Însă cele care nu sunt destinate folosirii în acest scop s-ar putea topi, iar substanțe chimice ar putea ajunge în produsele alimentare.

Așadar, verificați dacă orice recipient pe care îl introduceți în cuptorul cu microunde este etichetat ca sigur pentru acest tip de uz.

 

Mit: Persoanele cu cancer nu ar trebui să mănânce zahăr, deoarece ar putea accelera boala

Fapt: Toate celulele, inclusiv celulele canceroase, depind de glucoză pentru a primi energie. Dar a consuma zahăr nu favorizează evoluția cancerului, iar lipsirea celulelor canceroase de zahăr nu încetinește creșterea lor.

Această concepție greșită se poate baza parțial pe o neînțelegere a scanărilor tomografice cu emisii de pozitroni (PET), care utilizează o cantitate mică de trasor radioactiv – de obicei o formă de glucoză. Toate țesuturile din corp absorb o parte din acesta, dar țesuturile care utilizează mai multă energie – inclusiv celule canceroase – absorb cantități mai mari. Din acest motiv, unii oameni au ajuns la concluzia că celulele canceroase cresc mai repede la consumul de zahăr, lucru care nu este adevărat.

Cu toate acestea, există unele dovezi că ingerarea unor cantități mari de zahăr este asociat cu un risc crescut de apariție a unor anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul esofagian. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate, obezitate și diabet, care sunt factori de risc pentru cancer.

 

Mit: Oamenii buni nu fac cancer.

Fapt: În vechime, boala era adesea privită ca pedeapsă pentru acțiuni sau gânduri rele. În unele culturi, această părere este încă păstrată.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, nu s-ar putea explica apariția cancerului la nou-născuți sau copii mici, care nu au cum să fie răi.

Nu există absolut nicio dovadă că aveți cancer „pentru că îl meritați”.

 

Mit: Cancerul este contagios.

Fapt: Nu este nevoie să evitați pe cineva care are cancer, pe că nu „se ia”. Din contră, atingerile și timpul petrecut cu cineva care are cancer pot fi un sprijin foarte valoros.

Deși cancerul în sine nu este contagios, uneori virusurile, care sunt contagioase, pot duce la dezvoltarea cancerului. Exemple de viruși care pot provoca cancer includ:

  • Papilomavirus uman (HPV) – o infecție cu transmitere sexuală – care poate provoca cancer de col uterin și alte forme de cancer.
  • Hepatita B sau C – virusuri transmise prin contact sexual sau prin utilizarea de ace IV infectate – care pot provoca cancer la ficat

Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă proteja de aceste virusuri.

 

(Sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-causes/art-20044714)