Prevenirea cancerului
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 30-50% din toate cazurile de cancer sunt prevenibile. De altfel, prevenirea este considerată cea mai eficientă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului.
Iată factorii de risc pe care ar trebui să-i ocolim pentru a preveni cancerul:
Tutunul
La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai mare factor de risc evitabil. Se estimează că determină decesul al aproximativ 6 milioane de oameni în fiecare an, din cauza cancerului și a altor boli. Fumul de tutun conține mai mult de 7000 de substanțe chimice, din care cel puțin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare și peste 50 – ca factori cauzatori ai cancerului. De exemplu, un metabolit din tutun, numit BPDE (benzo-piren-diol epoxid) are o asociere etiologică directă cu cancerul pulmonar.
Fumul de tutun provoacă fumătorilor multe tipuri de cancer, inclusiv cancere ale plămânului, esofagului, laringelui (cutie vocală), gurii, gâtului, rinichilor, vezicii urinare, pancreasului, stomacului și colului uterin. Și fumul de tutun din mediu provoacă cancer pulmonar adulților care nu fumează. Tutunul de mestecat provoacă cancer oral, esofagian și pancreatic.
Inactivitatea fizică, dieta, obezitatea și excesul de greutate
Există o legătură între excesul de greutate și obezitate la multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de esofag, colorectum, sân, endometru și rinichi.
Majoritatea cancerigenilor ingeraţi, precum nitraţii, nitrozaminele şi dioxinele provin de la aditivi alimentari sau produse alimentare de gătit.
Consumul excesiv de carne roşie este un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, mai ales pentru cele ale tractului gastrointestinal, dar şi pentru cancerele colorectal, de prostata, de sâni, gastric şi oral.
Gătitul cărnii pe grătar sau la fum produce compuşi de carbon dăunători precum produşi de piroliză şi amino acizi, care au un puternic efect cancerigen.
Acizii graşi saturaţi, acizii graşi trans şi zahărul rafinat au fost asociaţi cu diferite tipuri de cancer.
Dietele bogate în fructe și legume pot avea un efect protector împotriva multor tipuri de cancer. Activitatea fizică regulată și menținerea unei greutăți corporale normale, împreună cu o dietă sănătoasă, reduc considerabil riscul de cancer.
În plus, obiceiurile alimentare sănătoase care împiedică dezvoltarea cancerului asociat dietei vor reduce, de asemenea, riscul altor boli necomunicabile.
Consumul de alcool
Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul cavității bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, colorectului și sânului. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată.
Pentru mai multe tipuri de cancer, consumul excesiv de alcool în asociere cu consumul de tutun crește substanțial riscurile de cancer.
Constatările făcute de oamenii de ştiinţă sugerează că alcoolul etilic nu este în sine un cancerigen, dar „ajută” în acest sens. Mai exact, atunci când etanolul este metabolizat, sunt generaţi acetaldehida şi radicalii liberi. Se crede că radicalii liberi sunt predominant responsabili pentru carcinogeneza prin legarea lor de ADN şi proteine, ceea ce duce la distrugerea acidului folic şi la hiperproliferarea secundară.
Specialiştii susţin că între 25% şi 68% din totalul cancerelor din partea superioară a tractului respirator şi a celui digestiv sunt cauzate de alcool. Ce este important, însă, este că 80% dintre aceste tumori pot fi prevenite prin abţinerea de la fumat şi de la consumul de alcool.
Infecții
În 2012, aproximativ 15% din toate cazurile de cancer au fost atribuite agenților infecțioși, cum ar fi helicobacter pylori, virusul papiloma uman (HPV), hepatita B și C și virusul Epstein-Barr. Două treimi din cancerele atribuite infecției (1,4 milioane de cazuri) apar în țările mai puțin dezvoltate.
Vaccinurile sunt disponibile pentru virusul hepatitei B și al unor tipuri de HPV și pot reduce riscul de cancer la ficat și, respectiv, de col uterin.
Poluarea mediului
Poluarea aerului, apei și solului cu substanțe chimice cancerigene contribuie la apariția cancerului în proporții variate, în funcție de determinările geografice.
S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 3,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2012, din care peste 200.000 cauzate de cancer pulmonar.
În plus, peste 4 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor atribuite poluării aerului din cauza gătitului cu combustibili solizi; 6% dintre aceste decese sunt cauzate de cancer pulmonar.
Poluarea aerului din interiorul clădirilor cu fumul rezultat din cauza incendiilor dublează riscul de cancer pulmonar, în special în rândul femeilor care nu fumează.
De asemenea, atât copiii cât şi adulţii expuşi la pesticide au un risc crescut de dezvoltare a tumorilor cerebrale.
Expunerea la substanțe cancerigene are loc și prin contaminarea alimentelor cu substanțe cum ar fi aflatoxinele sau dioxinele.
Carcinogeni profesionali
Sunt peste 40 de cancerigeni profesionali. Cancerul ocupațional este concentrat în rândul muncitorilor în medii toxice, pentru care riscul de a dezvolta o anumită formă de cancer poate fi mult mai mare decât pentru populația generală.
Este bine documentat faptul că substanțele cancerigene profesionale sunt cauza cancerului pulmonar, mezoteliomului și cancerului vezicii urinare.
De exemplu, mezoteliomul (cancerul mucoasei exterioare a cavității pulmonare sau toracice) este cauzat în mare măsură de expunerea la azbest.
Radiații
Expunerea la toate tipurile de radiații ionizante, atât din surse naturale, cât și provocate de om, crește riscul diferitelor tipuri de malignitate, inclusiv leucemie și o serie de tumori solide. Riscurile cresc atunci când expunerea are loc la o vârstă fragedă și, de asemenea, când valoarea expunerii este mai mare.
Radiațiile ultraviolete (UV) și, în special, radiațiile solare, sunt cancerigene pentru oameni, provocând toate tipurile majore de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule bazale (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și melanomul. Evitarea expunerii excesive, utilizarea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție sunt măsuri preventive eficiente. Dispozitivele de bronzare cu emisie UV sunt acum de asemenea clasificate ca fiind cancerigene pentru om, pe baza asocierii lor cu cancerul de melanom ocular și de piele.
Radiația este folosită în medicină și poate ajuta la salvarea de vieți, precum și la prevenirea necesității unor proceduri mai invazive. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare poate provoca vătămări din cauza dozelor de radiații inutile și neintenționate pentru pacienți. Testele și procedurile radiologice ar trebui să fie prescrise în mod corespunzător și efectuate în mod corespunzător pentru a reduce dozele inutile de radiații, în special la copii.
În imobile, pot apărea riscuri din radon, un gaz natural radioactiv, prezent cândva în sol și materialele de construcții și care crește riscul de cancer pulmonar. Nivelurile de radon din locuințe pot fi reduse prin îmbunătățirea ventilației și sigilarea podelelor și pereților.
Așadar:
- Nu fumați! Nu folosiți nicio formă de tutun!
Dacă renunțați acum, reduceți riscul apariției cancerului.
- Interziceți fumatul în casa dumneavoastră și încurajați politicile anti-fumat de la locul dumneavoastră de muncă!
- Luați măsuri pentru a avea o greutate normală!
- Fiți activi!
Diminuați riscul apariției cancerului prin mișcare regulată, cel puțin 30 de minute pe zi (dacă nu ați făcut exerciții fizice regulat, începeți lent și măriți treptat timpul alocat).
- Aveți o dietă sănătoasă!
Mâncați cereale integrale, legume și fructe. Limitați consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi. Evitați carnea procesată, carnea roșie și excesul de sare.
Unele site-uri dedicate alimentației sănătoase consideră aceste alimente ca fiind benefice pentru a preveni cancerul: brocoli, morcovii, fasolea, fructele de pădure, scorțișoara, nucile, uleiul de măsline, turmericul, citricele, semintele de in, roșiile, usturoiul, peștele gras.
- Limitați cantitatea de alcool consumată!
Dacă alegeți să beți alcool, limitați-vă la o băutură pe zi dacă sunteți femeie sau un bărbat peste 65 de ani sau două băuturi pe zi dacă sunteți un bărbat de până la 65 de ani.
- Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales pentru copii!
Limitați-vă expunerea la soare rămânând la umbră, purtând haine de protecție sau aplicând protecție solară.
- La locul de muncă feriți-vă de substanțe cancerigene!
- Informați-vă dacă sunteți expuși la niveluri mari de radiații acasă!
Dacă este cazul, luați măsuri pentru reducerea nivelului înalt de radon.
- Pentru femei: dacă puteți, hrăniți-vă copilul la sân! Evitați terapia hormonală de substituție!
- Asigurați-vă că dumneavoastră și persoanele dragi sunt imunizate pentru hepatita B și HPV!
Întrebați-vă medicul dacă imunizarea împotriva acestor virusuri este potrivită pentru dumneavoastră.
- Participați la programele de screening disponibile!
Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce tipuri de examene de screening pentru cancer sunt cele mai potrivite pentru dvs. pe baza factorilor de risc.
Surse:
https://www.who.int/
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthline.com/
https://www.preventcancer.org/
https://www.descopera.ro/stiinta/11969789-ce-sa-faci-si-ce-sa-nu-faci-pentru-a-preveni-aparitia-cancerului