Terapia Adjuvantă
După intervenția chirurgicală și extragerea tumorii, pentru a reduce riscul recidivei se administrează terapia adjuvantă.
Iată câteva repere, furnizate de către specialiștilor Clinicii Mayo (Rochester, Minnesota, SUA), care vă pot ajuta să vă decideți care ar fi cea mai potrivită formă de terapie adjuvantă pentru dumneavoastră:
Tratamente utilizate ca terapii adjuvate
- Chimioterapia – Folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase din întreg corpul.
- Terapia cu hormoni – Pentru cancerul sensibil la hormoni, anumite tratamente pot opri producția de hormoni în corpul dvs. sau pot bloca efectul hormonilor.
- Terapie cu radiații – Radioterapia utilizează fascicule de mare putere, cum ar fi razele X sau protonii, pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi administrată intern sau extern.
- Imunoterapia – Folosește sistemul imunitar al corpului pentru a combate orice celule canceroase rămase prin stimularea capacității proprii de apărare a corpului.
- Terapie vizată – Modifică anomalii specifice prezente în celulele canceroase; vizează doar celulele canceroase, nu întreg corpul.
Eficiența terapiilor adjuvante
Dat fiind că pot avea și efecte negative, trebuie analizat cu atenție care terapie asigură beneficii mai mari decât riscurile. Următoarele aspecte ar trebui luate în considerare:
- Tipul de cancer: cancerul de sân și colon răspund bine la tratamentele adjuvante
- Stadiul cancerului: beneficiile terapiilor adjuvante prevalează mai ales în cancerele aflate în fază mai înaintată
- Numărul de ganglioni limfatici afectați: cu cât au fost afectați mai mulți, cu atât se impune mai pregnant să se apeleze la terapia adjuvantă după intervenția chirurgicală, pentru că sunt șanse mari să fi rămas unele celule canceroase în corp
- Receptivitatea hormonală: terapia hormonală este utilă doar dacă tumora este sensibilă la acest gen de terapie
Administrarea terapiilor adjuvante nu exclude reapariția cancerului, dar scade riscurile în acest sens.
Este terapia adjuvantă o soluție pentru dumneavoastră?
Următoarele aspecte ar trebui abordate cu medicul, pentru a decide în acest sens.
- Ce proceduri aveți în vedere? Aflați exact ce vă așteptați în timpul terapiei adjuvante. Trebuie să vă vedeți medicul pentru injecții sau veți lua pastile acasă?
- Care sunt efectele secundare? Cu ce efecte secundare ești dispus să trăiești? Ce ar putea fi prea mult pentru a tolera? Aveți de gând să lucrați sau să rămâneți activ în timpul tratamentului? Efectele secundare pot interfera cu planurile tale? Cât vor dura aceste reacții adverse? Oare dintre aceste reacții adverse sunt permanente?
- Cât timp va trebui să urmați această terapie? Tratamentele adjuvante pot dura de la doar câteva săptămâni până la 10 ani. Înțelegeți care sunt recomandările și de ce.
- Care sunt șansele să rămâneți fără cancer? Înțelegeți cât de probabil este ca cancerul dvs. să revină dacă decideți împotriva terapiei suplimentare și ce beneficii puteți avea dacă faceți o terapie suplimentară. Medicul dumneavoastră poate estima cât de bine va funcționa tratamentul pe baza comparațiilor cu datele obținute din studiile altor persoane cu același tip de cancer, în același stadiu și cu același tratament.
- Cum este starea generală? Persoanele care sunt în rest sănătoase pot experimenta mai puține efecte secundare în timpul terapiei adjuvante și sunt mai susceptibile să beneficieze de terapie. Persoanele cu probleme grave de sănătate pot avea mai multe probabilități de reacții adverse în timpul terapiei adjuvante și pot fi mai puțin susceptibile să beneficieze de terapie. Dacă aveți alte probleme semnificative de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau boli pulmonare severe, atunci tratamentele adjuvante pot să nu vă ajute să vă atingeți obiectivele de sănătate.
- Ce preferați? Unii oameni doresc să facă tot posibilul pentru a reduce șansele ca cancerul lor să revină, indiferent de efectele secundare. Alții aleg să nu tolereze reacțiile adverse suplimentare, dacă este probabil să existe un beneficiu mic. Întrebați-vă medicul ce vă recomandă și de ce. Aceste decizii pot fi foarte dificile, iar medicul dumneavoastră vă poate ajuta să decideți dacă beneficiile terapiei adjuvante depășesc sau nu riscurile pentru dumneavoastră.
Care este costul terapiei? Cele mai multe terapii adjuvante recomandate de medicul dumneavoastră vor fi acoperite de asigurarea de sănătate. Cu toate acestea, unele medicamente și proceduri pot presupune cheltuieli substanțiale din buzunarul dumneavoastră. Asigurați-vă că înțelegeți modul în care un tratament adjuvant poate afecta finanțele dumneavoastră și dacă beneficiile merită cheltuieli