Un antidepresiv ar putea fi utilizat ca tratament nou pentru cancerul de prostată recurent
Un studiu pilot al University of Southern California (o universitate de cercetare privată din Los Angeles, California, SUA) a arătat niveluri mai scăzute ale antigenului specific prostatic (PSA) la mai mult de jumătate dintre pacienții cărora le-a fost administrat un antidepresiv ce inhibă monoaminoxidaza (MAO), fenelzina. După 12 săptămâni de administrare a tratamentului de 2 ori pe zi, 11 din 20 de participanți au avut niveluri PSA mai scăzute, în unele cazuri chiar și cu 74%.
MAO este o enzimă care împiedică degradarea catecolaminelor creierului şi ale sistemului simpatic (adrenalină, noradrenalină, serotonina, feniletilamină). Se găsește în majoritatea țesuturilor, în special în ficat și sistemul nervos. Medicamentele care acționează ca inhibitori ai acestei enzime sunt utilizate în tratamentul sindroamelor depresive (inhibitori de MAO/IMAO).
Este primul studiu clinic în care acest medicament este administrat pacienților cu cancer. Dacă rezultatele se confirmă, ar însemna că pacienților le poate fi administrat un tratament cu mai puține efecte adverse decât cel clasic.
După operație, PSA-ul unui pacient ar trebui să fie aproape de zero. Cu toate acestea, în aproximativ o treime dintre cazuri nivelul PSA crește din nou, indicând că cancerul a revenit. Terapia hormonală este tratamentul standard pentru cancerul de prostată recurent, dar are efecte adverse semnificative care scad calitatea vieții. În aceste situații, IMAO pot fi de ajutor.
IMAO tratează depresia prin ajustarea nivelurilor de neurotransmițători din creier, precum serotonina și dopamina. Partea neplăcută este că medicația necesită modificarea dietei și neadministrarea altor medicamente, pentru a preveni afecte adverse semnificative.
În cancerul de prostată, IMAO perturbă semnalizarea receptorilor androgeni – principala cale de dezvoltare a cancerului de prostată. Studiile anterioare efectuate pe celule canceroase animale și umane au arătat că IMAO au scăzut creșterea și răspândirea cancerului de prostată.
Prin urmare, cercetătorii au schițat și implementat un studiu pilot pentru a testa capacitatea fenelzinei de a lupta cu cancerul. Au fost angrenați 20 de participanți care fuseseră tratați de cancer de prostată și înregistrau niveluri ridicate de PSA. Acestora li s-a administrat fenelzină de 2 ori pe zi timp de 12 săptămâni. 55% dintre bărbați au avut scăderi are nivelului PSA, înregistrându-se chiar scăderi de 30% sau mai mult pentru 5 pacienți și de 50% sau mai mult pentru 2 pacienți. 3 pacienți au renunțat la studiu, pentru că au avut amețeli sau hipertensiune.
Principalele limitări ale studiului au fost lipsa unui grup de control căruia să i se administreze placebo și numărul redus de participanți. Din aceste motive se intenționează realizarea unor studii subsecvente, cu un IMAO la care s-a adăugat o substanță ce poate arăta doctorilor unde s-a extins cancerul.
Rezultatele studiului au apărut în publicația Prostate Cancer and Prostatic Diseases și au fost preluate la 03.03.2020 de către Leigh Hopper pe https://news.usc.edu/.
Surse:
https://news.usc.edu/166277/antidepressant-prostate-cancer-mao-inhibitor-phenelzine/
https://www.csid.ro/dictionar-medical/inhibitor-al-monoaminoxidazei-imao-11729726
https://www.pcfarm.ro/dictionar.php?id=monoaminoxidaza%20(MAO)